torsdag 19. november 2015

Norsk akevitt

Norsk akevitt

I dag kom en pakke dumpende inn døren med følgende innhold: Sløyfer og lommetørklær i samme farger og mønster som slipsene i nettbutikken. Spesielt for norsk akevitt er også fatlagringen, hvilket er avgjørende for. Den største produsenten av norsk akevitt er Arcus, en stor produsent av brennevin og en videreføring av produsentdelen av det gamle Vinmonopolet. Halvor Heuch har vært destillatør hos Arcus i mange år. Den nest største produsenten er Det Norske Brenneri i Grimstad som tidligere var mest kjent som K. Puntervold eller Agder Brenneri.


Norsk akevitt

Fæmund Aquavit er en klassisk velbalansert norsk , fatmodnet akevitt lagret på 5liters sherryfat. Lagringen har gitt akevitten et hint av eik, vanilje og sherry. Norsk potetsprit og krydderdestillater.


Akevitt er det norske urbrennevinet. Et eksklusivt krydderbrennevin, basert på potetsprit, der også fatlagring spiller en stor rolle for sluttproduktet. Olavs orden for sin innsats for norsk matkultur og akevitt -kultur. Landbruks- og matdepartementet. De nye kravene går ut på at norsk akevitt må være fremstilt i Norge, lages på norske poteter og modnet på fat.


Norsk akevitt

Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet. Antall du ønsker å kjøpe. Det som skiller den norske akevitten fra svenskenes og danskenes varianter er at norsk akevitt gjerne er fatlagret.


Det vil si at brennevinet lagres på trefat og dermed får smak fra treverket. Utgangspunktet for å lage norsk akevitt er helt ren sprit laget av minimum norske poteter. Den rene spriten blir pumpet inn i destillasjonsapparatene våre sammen med vann og krydder. Blandingen varmes opp med damp til den begynner å koke, og spriten damper av sammen med aromastoffer (eteriske oljer) fra krydderne. I henhold til EUs regelverk skal alkoholstyrken være minst 3 vol.


Brennevinet som benyttes i norsk akevitt er laget av poteter. Svensk og dansk akevitt er laget av kornsprit. Men det er ikke alltid like lett å vite hvilken akevitt du skal velge. For det er ikke gitt at det er den aller beste som passer best til akkurat det du har tenkt å servere til den store festen. For å komme enda raskere til målet, kan du også søke i pollistens seksjon for akevitt ved å fylle ut søkefeltet med eksempelvis pinnekjøtt.


En klassisk norsk akevitt er selvsagt tungt karvebasert, slik som denne. Pors er en annen gjenganger, så som kvann. Importerte krydder som koriander, anis og pomeransskall har også blitt brukt lenge. Dette gir en deilig helårsakevitt som passer like godt i sommer og sol som til den fete julematen. Eller i festlig lag med en pils.


Norsk akevitt

I Norge og Danmark er akevitten laget på potet, mens nabolandene produserer akevitt på korn. Lang avslutning mot lakris. Lukt Floral duft av skogbunn, furuskud karve og sitrus, med et hint av lakris og mynte.


Generelt sett skiller akevitt produsert i Norge seg fra svensk og dansk ved at den er basert på poteter, smaksatt med karve og lagret på eikefat. Dansk akevitt er også basert på hvetekorn og hovedsakelig smaksatt med karve.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg