onsdag 21. mars 2018

Stender middelalderen

De forskjellige stendene hadde hver sin særskilte juridiske status og bestemte privilegier. Middelalderen er den vanlige betegnelsen på den tusen år lange perioden i Europas historie som ligger mellom antikken og moderne tid. Middelalderen begynner med at den vestlige delen av Romerriket ble oppløst, og nye riker ble etablert i Europa. Middelalderen (latin: medium aevum eller media ætas) er en periode i europeisk historie som strekker seg fra antikkens avslutning til tidlig moderne tid eller renessansen.


Det er viktig å ta vare på barna under et samlivsbrud Omtrent to tredjedeler klarer i løpet av et år eller to å få til et all right 3. Skilsmisse og samlivsbrudd Andel husholdninger hvor gjelden utgjorde mer enn tre ganger samlet inntekt har økt fra Dersom barna er under år gis.

Stender middelalderen. I middelalderen ble adelskap oppfattet som noe arvelig, en naturlig konsekvens av tidligere tiders vektlegging på slekten og blodets bån men høy dødelighet gjorde det nødvendig og mulig å oppta nye medlemmer av lavere byrd til standen. En stand (i flertall stender ) er en samfunnsgruppe i et land.


I middelalderen og tidlig moderne tid var samfunnet de fleste steder i det kristne Europa i sin enkleste form delt i tre brede grupper, geistlighet, adel og allmue, og samfunnet beskrives derfor som et stendersamfunn. I middelalderen vokste det frem et system i samfunnet kalt føydalisme, som har sine røtter i de urolige årene etter Vestromerrikets fall, med folkevandringer og oppsmuldring av statsledelser. Tredjestanden var en av Frankrikes tre stender under det gamle regimet. Geistligheten og adelen utgjorde de to andre.


Inndelinga av samfunnet i tre stender skriver seg tilbake til middelalderen. Under den franske revolusjon ble standssamfunnet avløst av prinsippet om likhet mellom alle borgere.

Kirken i middelalderen Kirken betydde svært mye for menneskene i middelalderen. Ble noen syke eller hvis det var uår eller krig trodde mange at det var gud som sendte sin straff over menneskene. Da var det bare kirken og dens hellige tjenere, prester og biskoper, som kunne hjelpe ved å be gud se i nåde til menneskene. Hva er det viktigste kjennetegnet på rikdom i middelalderen ? Hvilke stender har mest makt? Hvorfor er det vanskelig å komme seg opp og fram i middelaldersamfunnet?


I Italia tar utviklingen en helt annen retning etter svartedauden. I tillegg til riksrådet var stendene med i statsstyringen. Samfunnet var delt i tre grupper eller stender.


Det var presteskapet (de geistlige), som utgjorde førstestanden, adelen, som utgjorde andrestanden og borgerskapet i byene, sammen med de frie bøndene, som utgjorde tredjestanden. Nyfundne kilder og nye kildeudgaver inddrages, når han sætter ordlyden i et brev, et brudstykke af et regnskab eller en håndfuld af datidens gangbare mønter ind i en større sammenhæng. Af sådanne detaljer formår han at få samfundslivet i Danmark i den sidste del af middelalderen til at træde levende frem for læseren. Var du født i riktig stan kunne du leve et god liv med mange fordeler, men de færreste var endel av de høyeste stendene.


Var du født i feil, kunne livet være veldig vanskelig og fullt av sult, nø hardt arbeid og urettferdighet. Saksen i Middelalderen. Fyrstefamilien Wettin etablerte seg ved midtre Elben i det ellevte århundret.


Fra det tiende århundret hadde området mellom elvene Saale og Elben blitt innlemmet i Imperiet. De slaviske innbyggerne ble underkuet og døpt.

Menneskesynet i middelalderen I middelalderen er grunnsynet på livet strengt reli-giøst. Mennesket er lite i forhold til Gu og enkelt-mennesket blir ikke sett på som viktig i seg selv. Hvordan er samfunnets sosiale lag delt inn? Med sosiale lag menes klasser, kaster, stender og lignende begreper som henviser til forskjeller i spesielt økonomiske tilganger og spesielle privilegier og rettigheter overfor andre grupper. Faller noen grupper utenfor?


Sosialt, helsemessig, fattigdom og så videre. Utdanning – felles skole?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg