mandag 13. januar 2020

Teakolje eller lakk

Besøk en av våre butikker, eller bestill enkelt på nett! Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Så pusset teaken på langs av fibrene til du får en jevn farge på alt.


Da kan du vurdere om du skal bruke olje ( teakolje eller lignende) eller lakk. Valget avhenger gjerne litt av om benkene også brukes til å stå på, lakk gjør dem svært glatte om det ligger vann oppå. Har du et tykt trebord i stua eller på kjøkkenet, vil det før eller senere behøve behandling. Oljen vil slites av eller trekke inn i treverket uansett etter en viss ti og da er det viktig at man beskytter bordet mot eventuelt søl og fukt.


Hvis lakken slites av kan eventuelle flekker bli permanente og mye vanskeligere å fjerne. Underlaget må være rent, rent, tørt og fritt for fett, såperester, voks o. Fete tropiske tresorter avfettes først med rødsprit, deretter slipes lett. Blanke flater vaskes med Jotun Husvask og mattslipes. Gammel løs olje eller lakk , fjerner du ved nedsliping.


ALLE andre behandlinger må være fullstendig og grundig fjernet. TEAKOLJE ER ET MUST om du vil bevare teakens farge og glans. Olje eller lakk ( teakolje for teakbord) Ringfjerner eller voks (dersom det er mye flekker). Hvis man ønsker å benytte olje og ikke lakk , anbefales EPIFANES Teak Olje. Treverket er nå klart for ny behandling, enten du ønsker olje eller lakk.


Pigmentering av lakkert overflate. Går du heller for løsningen med å farge treverket, blir fremgangsmåten en litt annen. Trefibre som reiser seg kan kan lett pusses vekk med et vannslipepapir som er fuktet med teakolje. Oljen skal ikke danne film, men påføres igjen til treverket er mettet.


Om teakmøblene bare trenger en oppfriskning holder det med et lutfritt rengjøringsmiddel eller terrassevask og etterfølgende olje. Denne oljen er beregnet til impregnering, vedlikehold og beskyttelse av teak, hardwood og andre olje- eller harpiksholdige materialer. Oljen vil fremheve og gjenbringe treverkets naturlige farve og mønster, samtidig som den beskytter mot hardt vær og forurensning.


Alternativer til lakk På jakt etter en pen og vedlikeholdsvennlig beskyttelse må du bestemme deg for om du vil bruke lakk , olje eller en blanding. Lakk garanterer deg en varm og dyp glans, hvor strukturen i treverket virkelig kommer til sin rett. Jeg har prøvd begge deler. Min erfaring er at ved bruk at god lakk eller teakolje holder alt meget bedre. Takluken min ble skrapet ned og fikk strøk med olje og strøk med lakk.


Håndrekkene fikk strøk. Er de finer, vil de ofte ikke tåle mye pussing eller sliping, men lettt pussing med veldig fint sandpapir skulle gå bra. Har selv lekre sekstitalls teakmøbler på sommerstedet vårt, og behandler dem jevnlig med teakolje en - to ganger i året. Owatrol teakolje gir en silkematt overflate. Kan brukes på alle tresorter.


Lyst tre vil få en gylden glød. Like godt egnet ute som inne. Mitt poeng var at det er lite hensiktsmessig å male teak. Noe av poenget med teak er den holder seg godt med enkelt vedlikehold. Tviler på at noen lager en ny dør av teak for deretter å male den.


Vi ser i dag at teakmøbler har fått en renessanse. Tenker at mange som kastet - eller malte - de gamle teakmøblene angrer nå. Han anbefaler Respect Malerolje eller Respect Teakolje til dette formålet.


Samtlige vinduer og rammer hadde stått i fire år og var tydelig merket av UV-stråler. Etter en runde med olje er de som nye, og kan stå i mange år til, forteller han. Og det er nok ikke så skummelt eller vanskelig, som mange vil ha det til – dersom man følger noen grunnleggende forholdsregler. På den annen side, kan uforsiktig bruk føre til at du må en tur til lakkereren, eller finne frem sprayboksen… Til høyre ser du ny blank lakk som fremstår som det vi ofte kaller appelsinhud- lakk. Hvis lakken hvitner her og der, svir gjennom eller skaller av i kanter og hjørner, er det et resultat av en utilstrekkelig oppbygging av lakkstrøk.


I forbindelse med lakk er tykkelsen og hvordan den er bygget opp, det viktigste av alt. Kunsten å oppnå en tykk og derfor varig finish, ligger i pusseteknikken. Og her er en viktig balansegang. Gammel lakk og maling bør fjernes, ellers kan du få flekker.


Det gjør du best med en lakk - eller malingfjerner, da er det mindre jobb enn å slipe det ned. Kanskje du heller ikke trenger å slipe det ne sier Hagen. Lakk , Olje og interiørfornyelse Viser 2produkter.


Skal du lakke, olje interiør eller beskytte noe mot rust?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg