onsdag 12. august 2015

Drep ikke en sangfugl film

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Vi møter den respekterte advokaten Atticus Finch (Gregory Peck) og hans familie.


En opprivende rettssak hvor en farget mann er urettmessig anklaget for voldtekt på en hvit kvinne står sentralt i handlingen. Romanen regnes som en moderne amerikansk klassiker. Coup de Coeur To Kill a Mockingbird.


Mange vil hevde at Robert Mulligans film er tidenes beste rettsalsdrama,. DREP IKKE EN SANGFUGL er en slik film. To år etter kom filmen , regissert av Robert Mulligan. Den ble nominert til åtte Oscar, og vant tre.


Drep ikke en sangfugl film

Walt Disney skal angivelig ha sett den under en personlig kreativ tørke, og utbrutt: That’s the kind of movie I would like to make! Filmen er basert på den Pulitzer Prize- vinnende romanen. Måten filmen fanger ti sted og ikke minst stemningen gjør den til et virkelig mesterverk.


En hvit kvinne beskylder en svart mann for voldtekt. Peck mottok Oscar for beste hovedrolle det året, og filmen fikk også Oscar for beste manuskript. Informasjon om utgivelse.


Harper Lee er i dag en eldre dame på år. Til hjelp i huset og som en erstatning for mor, er den sorte Calpurnia. Det å oppdra barn uten en hvit dame i huset, er ikke akseptert i de finere kretser. Barnas tante er opprørt over hvordan Småen oppfører seg – hun må læres til å få manerer som kreves av en ung dame.


Historien ble satt under den store depresjonen i Maycomb, Alabama, og sentrerer rundt Finch-familien. Tom Robinson, en sort mann, er tiltalt for å ha voldtatt en hvit. Atticus, faren, en fremtredende advokat, tar en sak som forsvarer en uskyldig svart mann.


Bakteppet i romanen er depresjonstidens Alabama - og boken sonderer hvordan det gode og det onde kan eksistere sammen i ett eneste samfunn eller individ , jfr. Hva er å drepe en sangfugl ? Dette er klassiker i amerikansk litteratur. Etter dette hørte vi ikke noe mer fra forfatteren, før hun i år, over år etter debuten, kommer med en oppfølger til historien om Scout og familien hennes.


De første anmeldelsene er klare. Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl. To år senere ble den til en spillefilm som vant stor berømmelse. Boken og filmen handler om rasemotsetninger, om skyld og rettferdighet, og har gjort et stort inntrykk.


Men sangfuglene gjør da ingen fortred? Gjennom barnas blikk skildrer forfatteren menneskers irrasjonelle holdninger til raser og klasseskiller med varme og nådeløs ærlighet. Og det var ingen wow i begynnelsen. Men den ble bedre og bedre etterhvert som jeg beveget meg fremover. Drep aldri en sangfugl.


Verdal kommune bygde et signalbygg til rundt 1millioner kroner med det nye teaterbygget på Øra. Men nu har ikke kommunen penger til å drifte sykehjemsplasser og krangelen er startet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg