onsdag 25. september 2019

Røde kopper sykdom

Røde kopper sykdom

Kopper har vært en av historiens mest fryktede sykdommer. I de 1årene som fulgte, regnet man med at millioner mennesker døde av kopper bare i Europa. Kopper (variola), på eldre norsk også pokker eller små pokker, var en meget smittsom og farlig virussykdom hos mennesker. Mange overlevende ble blinde på ett eller begge øyne, grunnet infeksjoner i. Ved hemoragisk sykdom ses forutgående fall i trombocytter.


Differensialdiagnoser. En rekke andre årsaker til vesikulær og pustulær utslettsykdovaricella, herpes simplex, medikamentelle reaksjoner, erythema multiforme. Det er i dag ingen etablert spesifikk behandling for kopper utenom tidlig vaksine (se nedenfor).


Kopper var en utbredt og svært farlig sykdom inntil vi fikk vaksiner å beskytte oss med. Helt nylig har det blitt. Deretter får pasienten røde flekker i pannen, som så brer seg over hele kroppen. Det var infeksjonssykdommen kopper som dannet grunnlaget for etablering av vaksinasjon som behandlingsform.


Kopper , som har herjet verden gjennom mange århundrer, karakteriseres blant annet ved røde hudutslett over hele kroppen som utvikler seg til blemmer. Den alvorligste formen hadde en dødelighet på. De som overlevde sykdommen ble ofte vansiret av arr fra koppene. Den er i dag utryddet gjennom et omfattende vaksinasjonsprogram. Reinsdyr er også rapportert å kunne overføre sykdommen.


Viruset kan overføres til mennesker (zoonose) etter kontakt med et sykt (infisert) dyr eller smittebærende avfall fra dyret. Sauekopper er en hudsykdom. Såret tilheler spontant i løpet av cirka uker. Dette var i områder der kopper nylig var utryddet, og man fryktet derfor at dette var en variant av variolavirus.


Noen barn får bare noen få prikker av det røde utslettet, andre kan få flere hundre. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Noen gjennomgår sykdommen uten utslett eller andre symptomer. I de fleste tilfeller er røde øyne forbigående og helt ufarlig, men det kan også være tegn på underliggende sykdom. Røde øyne oppstår fordi blodårene i øyet utvider seg.


Hva er Wilsons sykdom ? Wilsons sykdom (hepatolenticular degenerasjon) er en arvelig sykdom som rammer omsetningen av kobber. Den kommer kun til utrykk hvis både mor og far gir videre genene for sykdommen til barnet. Det er til nå den eneste sykdommen legevitenskapen har klart å utrydde. Virus er avhengige av å leve og formere seg inne i en vertscelle (obligat intracellulære).


Virusinfeksjoner kan være svært uskyldige og ufarlige for eksempel i form av vorter, forkjølelse og andre lette luftveisinfeksjoner, men virus kan også forårsake svært alvorlige sykdommer som fugleinfluensa, rabies og lassafeber. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer. De fleste blir bra uten behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg