onsdag 17. februar 2016

Arekapalme brun

Arekapalme er en favoritt hos mange og er ofte på tilbud i januar. AREKAPALME (Chrisalidocarpus lutescens). Man bør passe på at bladene til plantene ikke henger for nært inntil en vegg, sett den heller litt ut fra veggen, ellers kan plantene bli brune i tuppene, forteller Poppe. Ta med plantene i dusjen. Det er ikke bare du som kan like å holde deg ren ved å ta en dusj: Også plantene vil trives med å få en dusj iblant.


Når du beskjærer plantas rotnett, er det også bra å beskjære eller tynne ut selve planta. Sett ikke planten dypere i jorden enn den var før ompottingen. Brune blader kan også skyldes kalkmangel eller for mye gjødning. Palmeblader slutt brun og dø tilbake på sine egne som bladene blir gammel. Disse naturlig brune blader til slutt faller av og blir erstattet av nye, sunne blader.


Inneplanter pynter og frisker opp i rommet og bidrar til et bedre inneklima. Hos Hageland finner du alt fra store palmer i krukker til små potteplanter. Den er både flott å se på og forholdvis enkel å stelle. I tillegg har den en eksepsjonell evne til å rense luften.


Med sine store blader fanger den gasspartikler og renser luften for CO2. Blir denne planten for tørr ser du det fort for den klapper helt sammen. Gir du den vann reiser den seg fort igjen. Det hender at fredslilje kan få brune bladtupper, da har de ofte hatt det for tørt eller stått i veldig tørr luft, som ved en radiator eller lignende. Får den velge selv, vil den gjerne være jevnt fuktig.


Brune røtter betyr at planten ikke er i god vekst. Sjekk også at plantene er fri for sykdommer og skadedyr. Orkideer kan virke som en sart og skjør blomst, men er ofte lettere enn mange andre å få til og å holde i livet.


Har lest at den avgir mye fukt og må derfor ha en del vann, men at den skal tørke mellom hver vanning. Slik steller du yuccapalme Yuccapalme er en svært lettstelt plante. Det er svært få grønne planter som skal stå i sollys, men Yuccapalme er en plante som trives.


Og det ser jo så stygt ut. Hvorfor visner ikke hele bladet da? Forresten, jeg pleier å renske plantene fri for visne grener og blader, og stelle med dem. Jeg gjødsler dem også med sånn vitamin-blanding for inneplanter. Som navnet angir, oppstår brune flekker på bladene som hvis de ikke behandles, brer seg ut og dreper bladene.


Alle angrepne blad skal fjernes og ødelegges. De brune flekkene er fuktige, så å la planten tørke ut kan være til hjelp: Slutt å sprøyte vann på den og hold den knapt fuktig i en måned eller to. Temperaturer fra grader og oppover er topp, dessuten bør planten holdes jevnt fuktig og gjødsles omtrent en gang i måneden.


Vask bladene regelmessig for å unngå spinnmidd. Ved å se på bladene kan du faktisk lese hvordan planten din har det: brune blader betyr for mye vann eller kulde, lyse blader vitner om for mye sol. Om bladene klapper sammen, er det vinter og planten har gått i. Vanndråper, som ligger på bladene, kan virke som en lupe og gi brennmerker. Grønne inneplanter gir et friskt og frodig hjem.


Grønne planter er trendy og bidrar til godt innklima. Sjekk ditt lokale Hageland hagesenter for utvalg. Det finnes ingen nyttige regler for dette, selv om mange tror det.


Hvis blomsterstilken ikke blir brun og tørker inn lar du den sitte på. Klipp den tilbake til første node (som er en liten utvekst rett etter den siste blomsten) er du heldig vil planten sette nytt skudd fra denne noden etter en del uker og du kan få nye blomster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg