torsdag 24. august 2017

Drep ikke en sangfugl go set a watchman

Nå har vi åpnet julebutikken! Et gavekort er den perfekte gaven! PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId!


Ved første øyekast framstår Go Set A Watchman som en direkte oppfølger til Drep ikke en sangfugl. Det er imidlertid mer komplisert enn som så, og det er nødvendig med noen ord om utgivelseshistorien. En agent som leste manuset til Go set a watchman på 50-tallet, likte best.


Harper Lee: Go set a Watchman (Harper Collins). Den heter Drep ikke en sangfugl. Boken blir utgitt 14. Atticus Finch er datterens store helt og bokens moralske. Så er det da heller ikke ofte det går et halvt århundre mellom en forfatters to første bøker.


Romanen både er og ikke er en oppfølger til hennes første roman ettersom den ble skrevet før Drep ikke en sangfugl. Ifølge New York Times har forlaget trykket opp ytterligere millioner eksemplarer av boken. Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.


Ikke før har romanen Go Set a Watchman nådd bokhandlene, så dukker enda et bokmanus opp. Oppdagelsen er oppsiktsvekkende i seg selv, gitt det at boken visstnok aldri ble skrevet. Men sånt er bare pirk: notisredaksjonen setter pris på en god trilogi. Ny roman fra forfatteren av Drep ikke en sangfugl.


En litterær verdenssensasjon om raseskille og kjærlighet. Maycomb, Alabama midt på femtitallet. Jean Louise Finch - eller Scout, som alle kaller henne kommer hjem fra New York for å besøke sin kjære, aldrende far, Atticus. Det ingen visste, var at manuset hun skrev fem år tidligere lå gjemt på et trygt sted. Lees etterlengtede oppfølger, Go Set a Watchman – som på norsk angivelig får tittelen Sett ut en vaktpost – har fått svært blandet kritikk, men det har tydeligvis lite å si for salget.


Romanen som på originalspråket heter Go Set a Watchman ble skrevet før hennes første. Etter å ha lest Drep ikke en sangfugl , var en jo programforpliktet til å lese Sett ut en vaktpost også. Boka er som sagt skrevet midt på 50-tallet, og språket var deretter. Etter å ha levd i New York hvor det ikke var raseskille, reagerte hun kraftig på dette da hun kom hjem en tur på ferie. Notabene har over 59.


Romanen er blitt en tidløs klassiker, den er oversatt til språk og er solgt i over millioner eksemplarer verden over. Hennes andre og siste bok, Go Set a Watchman eller Sett ut en vaktpost, ble skrevet før Drep ikke en sangfugl , men først utgitt i fjor - år senere. Pris kr 3(spar kr 46). Ho har budd i New York dei siste fem åra, og reiser heim ein gong i året på sommarferie.


Normalt sett pleier ho å ta flyet, men av hensyn til sin 72-årige far har ho denne gongen satt seg på toget. To Kill a Mockingbir eller Drep ikke en sangfugl som den heter på norsk, er blant de mest elskede romanene i historien. Dette er klassiker i amerikansk litteratur.


Finch setter sin egen karriere på spill ved å forsvare Tom Robinson, en farget mann som er beskyldt for voldtekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg