torsdag 17. august 2017

Male på tapet

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Eksteriørmaling finner du på Maxbo. Maling og lakk til bruk på metall. Ja, det finner du på Maxbo.


Et kvalitetssett fra pigment med variable størrelser. Hvordan male tapetsert vegg.

Grunn med JOTUN GRUNNING FOR TAPET - la denne tørke i minst timer, på tekstiltapet må den tørke i minst timer før overmaling. Fjern løse elementer før du starter å male. Begynn med å fjerne all løs tapet og eventuelle skruer og spiker. Deretter fjerner du tapet som overlapper i skjøter, hjørner eller på lister. Hvis du fukter tapetet kan den bli enklere å fjerne.


Når dette er gjort kan du dekke til gulv og maskere lister og karmer. Hvorvidt du kan male rett på tapetet, er avhengig av hva slags tapet som er brukt. Vinyltapet bør du ikke male over.

Fargestoff eller voks i tapetet kan blø gjennom malingen eller føre til at den ikke tørker ordentlig. Du risikerer også at veggen kan avgi noe lukt, sier Erik Bryng, ved Jotuns teknisk service. På soverommet mitt tapetserte jeg med hva jeg tror er vinyltapet for år siden. Jeg har tenkt å male over den (man blir fort lei av oransje farge), men lurer på hvordan det best skal gjøres? Det gikk fint på denne måten hos oss ihvertfall.


Jeg tror det man ikke skal gjøre, er å male med oljebasert over vannbasert. Bare for å gjøre forvirringen total: Jeg skulle male panel, fikk beskjed om å at jeg kunne bruke den vannbaserte malingen min som grunning, men male med oljebasert oppå. HVA SLAGS TAPET KAN JEG IKKE MALE RETT PÅ ? Gamle vinyltapeter skal ikke males på , da du kan risikere både dårlig heft og tørk. Ofte kan du oppleve at det første strøket går fint, men du får problemer etter strøk to.


Det har likevel ikke vært vinyltapet, slik som denne gang. Tapeten sitter godt fast, så jeg lurer på om jeg kan male rett på eller ev. Noen som har erfaring med vinyltapeter og å male på denne? Jeg skal male veggene i stua og lurer på hva som er best av å fjerne papirtapeten eller og male over. Problemet er at tapeten er dårlig lagt, det er overlapp i skjøtene og en del bobler.


Jeg har prøvd å skjære bort overlappingen og boblene for så å sparkle, med det resultat at sparkelen løser opp tapeten. Det kommer litt an på hvilken strie det er. Hvis det er tekstiltapet du tenker på går det greit å male.

Er huset enda eldre, fra 60-tallet eller derokring er det verre. Strie suger masse maling, så det krever mange strøk. Noen typer oppfører seg slik at de løsner fra veggen når de blir våte, da får du ikke fint resultat.


Skal du henge underlagsduken rett på galssfiberstrien bør du bruke et spesiallim fra Casco. Hvis tapetet sitter løst på større områder bør du vurdere å fjerne tapetet helt. Han velger å male gulvlisten også i samme farge som veggen.


Det er kjempelurt, får en større helhet. Før var det hvitt i tapeten , da går det fint, men når det er en kulør i gulvet og en annen kulør på veggen, blir den hvite listen veldig synlig, og det er ikke så pent og heldig. Tape gulvet med maskeingstape. Male over tapet vinyl, fiber og tekstil tapet Mange ønsker å male over gammel tapet , dette går som regel veldig fint.


Man har mange forskjellige tapet å ta hensyn til, men hovedaktørene her er vinyltapet, papirtapet og fibertapet. Ifølge en meningsmåling utført av YouGov for Byggmakker, er det maling, beising og sparkling som står øverst på lista over innvendig oppussingsarbeid. Men tapetsering er ofte like enkelt, det går raskere, og det åpner for veldig mange flere muligheter.


Velg malerulle ut fra det underlaget du skal male på : Skal du male en vegg med struktur, f. Veggfornyer er en tapet som også blir kalt slett vegg på rull eller sparkel på rull. Dette er en form for tykk tapet eller renoveringsduk som jevner ut strien og underlaget slik at overflaten blir slett. Disse dukene finnes i flere ulike tykkelser.


Jo mer struktur underlaget har, jo tykkere duk trenger du. Dette kan i verste fall føre til at tapet som i utgangspunktet satt godt fast i veggen vil begynne å løsne, forklarer eksperten. Er du ikke fornøy eller ønsker en jevnere utseende vegg, kan du male ett strøk til.


Etterbehandling Vanligvis er det ikke nødvendig å etterbehandle veggmaling. Men velger du kalkmaling på møbler, veggen bak stekesonen på kjøkkenet eller andre flater som vil trenge hyppigere rengjøring, kan det lønne seg å påføre et beskyttende lag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg