onsdag 6. februar 2019

Hvilken maling til vinduskarmer

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Eksteriørmaling finner du på Maxbo. Maling og lakk til bruk på metall. Ja, det finner du på Maxbo. Ingen minimumsordre - Kjøp nå!


Men hvilken maling har du best erfaring med selv? Jeg har kjøpt et hus på 2m trehvitt all over the place. Vinduer, verandadører, lister. Har malt listverk før, men jeg kan ikke huske hva slags maling dette var Men husker den var rævva. Det er tilbud til tirsdag på lady sin maling hos monter.


Jeg husker at jeg prøvde noe olje-vannbasert maling den gangen, men det var bare tull. Jeg ble nylig anbefalt Lady sin maling på den lokale coopen, men skygget unna når jeg leste på boksen at den var oljebasert som kunne vaskes av med vann. Jeg har inntrykk av at god gammeldags oljemaling til interiør ikke er å få tak i lengre? Hvis du har dører og vinduskarmer av plast som er blitt misfarget eller du bare vil forandre fargen, kan du velge mellom alkydmaling (løsemiddelbasert) eller akrylmaling (vannbasert).


Bruker du vannbasert maling , må du huske at det tar mye lenger tid før den tørker på plastoverflater. Påfør malingen i flere tynne strøk. Bruk en egnet rørepinne til å blande malingen godt før du setter i gang. Bruk god tid på å maskere med tape før du begynner å male – da blir resultatet best.


Renning skyldes, at du har påført for mye maling. Hvis dere har brukt sterkt salmejakk og vasker over den gamle malingen, trenger dere ikke å pusse over, for å få vedheft. Så langt, er det bra. Der dere har skrapet bort løs maling , bør etter grunning, sparkles og slipes først, før dere påfører mer maling. De viktigste egenskapene til en slik maling er lavt skittopptak og beskyttelse mot svertesopp og alger.


For best mulig og langvarig resultat, er også en grundig husvask minst like viktig som selve malerjobben. Husk å vaske grundig med kraftvask før maling. Typ ikke malt på seksti år.


De siste gangene jeg har handlet maling til slikt formål har de insistert på at jeg bør ta vannbasert heftgrunn og maling. Jeg har prøvd en gang, og likte hverken å male med malingen eller resultatet. Ulike typer maling har ulike egenskaper. En vanntynnet acrylmaling vil som regel virke blankere enn en oljebasert med identisk glansgrad. Det er misforståelse at blank maling er mer slitesterk enn matt - blank maling er lettere å holde ren.


Bruk høyere glansgrad på list og dør, mattere maling på veggene og mattest i taket. Matt maling demper også ujevnheter bedre enn blankere maling – og er derfor takknemlig å bruke for å komme litt enklere frem til et vakkert sluttresultat. Dette er et godt tips å merke seg, spesielt om du skal male en panelvegg som har noen ujevnheter. Det er mest vanlig å bruke matt maling i taket, for å dempe gjenskinn fra vinduene. Halvblank: Panel, dører, vinduskarmer og gulvlister blir lettere å holde rene med halvblanke malinger.


Unntaket kan være taklistene, hvor det er lurt å bruke samme maling som i taket. Da unngår du et stort skille mellom vegg og tak. Gulv, dører og karmer blir lette å holde rene. Søk Fortere, Bedre og Smartere her!


Hvilken maling bør du velge? Her har den ene dørlisten fått farge fra tapeten på fondveggen. Når du skal male lister er det viktig at malingen flyter godt ut, slik at du får en fin finish. Da bør du velge en maling i god penselkvalitet.


Ideelt malevær er overskyet, grader og uten regn. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben. Du kan også kombindere tak- eller gulvlister i samme farger. Bruk Ambiance SuperFinish maling som er spesielt beregnet på treverk til lister, vinduskarmer , og dør da disse overflatene skal tåle mye tøffere bruk enn veggen utsettes for. Det leker i gjenskinn og reflekser på flater med høy glans, men får liten eller ingen respons på matte flater.


Det gjør til gjengjeld lyset! Jo blankere en maling er, jo mer lys reflekteres, og dermed oppstår også både gjenskinn og skyggevirkninger. Det er årsaken til at mange velger blanke overflater på listverk og vinduer. Vi anbefaler derfor at du går for en blank eller halvblank maling , og dette er også grunnen til at man gjerne anbefaler blank maling på dører, lister og vinduskarmer.


Sjekk disse smarte triksene for deg som skal male. Slik gjør du: Vask ekstra godt for å sørge for at alt fettet forsvinner. Fjern gammel maling med slipepapir.


Sår og ujevnheter sparkles, og slipes ned med slipepapir etter at sparkelen har tørket. Slik fortsetter du til du får et jevnt og fint underlag. Slipestøvet fjernes med en fuktig mikrofiberklut.


Bart treverk grunnes med en pensel. Masker vinduet med en UV-bestandig maletape. Dører i teak eller edeltre leveres behandlet med teakolje. Denne oljen gjør overflaten værbestandig, men dørene bør likevel behandles to til tre ganger i året.


Benytt teak- eller edeltreolje, og ikke glem dørens fire kanter. Vi har gamle karmer med gammel maling , og har brukt mye tid på pusse karmene ne har vasket med salmiakk, og lagt heftgrunn på de stedene treverket ble synlig etter pussingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg