onsdag 20. februar 2019

Impregnert treverk levetid

Hva kan påvirke forventet levetid Bearbeiding. Når du bryter gjennom impregneringslaget, svekkes beskyttelsen. Generelt bør du derfor bearbeide impregnert tre så lite som mulig.


Impregnert treverk levetid

Kapping og hullboring går bra, men den delen som står i jor bør ikke kappes eller bearbeides. For de fleste krom- og arsenfrie impregneringsmidlene er erfaringene i praktisk bruk foreløpig kort, men av den kunnskapen vi har i dag er det ingenting som tyder på at impregnert tre i klasse AB med krom- og arsenfrie midler er dårligere enn CCA- impregnert tre i samme klasse. Trykkimpregnert trevirke har betydelig lengre levetid enn uimpregnert trevirke. Nasjonal kontroll av impregnert tre.


Impregnert trevirke har lang levetid , og brukes derfor i råteutsatte. Treverk som ikke kommer i kontakt med jor behøver ikke være trykkimpregnert. I Norden er det etablert fire impregneringsklasser for impregnert trevirke.


Som alt annet treverk , må også terrassebord behandles. Har du en annen type terrassebord (for eksempel Kebony eller kompositt), skal disse behandles annerledes. Behandling av trykkimpregnert terrassegulv kan vanligvis gjøres i løpet av den første sommeren etter montering.


Mange terrassegulv er snekret sammen av trykkimpregnert treverk , et materiale som i utgangspunktet har lang levetid. Impregneringsmidler beskytter mot sopp- og insektangrep og øker trevirkets levetid. I tillegg vil man normalt oppleve at det ikke er like fuktig som tidligere, forteller malermester Ole Andreas Klaveness. Treverket er altså ikke like fuktig når du kjøper det i butikken, og tørketiden er dermed betydelig kortet ned. Dette har også sammenheng med at vannbaserte impregneringsmidler, som for eksempel kobberbaserte impregneringsmidler, har gjort impregnert trelast mer tiltalende.


Impregnert treverk levetid

I dag er det bare noen få verk som impregnerer med kreosot, og størsteparten av volumet er stolper. Hva med Cu- impregnert trevirke? Cu- impregnert trevirke, eller ny- impregnert trevirke som det gjerne kalles, er trevirke som er impregnert med kobbersalter (men ikke med krom og arsenikk som den gamle varianten).


Dette er ikke definert som farlig avfall, og kan i teorien kastes sammen med annet behandlet treverk. Royalimpregnert tre er mer miljøvennlig og krever mindre vedlikehold enn annet impregnert trevirke. Farger Treet leveres i seks fargetoner: Nordisk sort, Tjærebrun, Låverø Leirgrå, Okergul og Værgrå (upigmentert).


Levetid for ubehandlet tre er primært knyttet til tre forhold: Råteresistens, sprekkdannelser, som særlig kan være et problem med impregnert. Velg treverk som aldri trenger maling eller beis, og bruk fritiden til andre ting. Har du for eksempel ”vanlig” impregnert kledning, så trenger denne å males.


Selv om treverket er impregnert , har det godt av ekstra beskyttelse, men dersom du akkurat har satt fra deg hammeren, kan du puset lettet ut: Før du starter, må du passe på at det er helt tørt. CU impregnert klasse AB bruk over mark holdbarhetsklasse CU impregnert klasse A bruk jord kontakt holdbarhetsklasse Avkappede flater bør behandles. ANVISNINGER FOR DRIFT OG VEDLIKEHOLD Rengjøring og rengjøringsmetoder For produkter som er synlige bør det benyttes midler som er beregnet for vasking av utvendig treverk. NS-EN 350-angir kun holdbarhet mot råteangrep for ubehandlet tre, ikke for impregnert eller modifisert trevirke.


Impregnert treverk levetid

Det forutsettes å være dryppfritt, og impregneringsmidlet skal i hovedsak være fiksert. Ved trykkimpregnering vil trevirkets levetid normalt øke 4-ganger sammenliknet med furu yteved. Hvis den ser bra ut og faktisk er i god stan er det ingen grunn til å skifte kledning. Treverk av god kvalitet som er korrekt satt opp mht vær og vann kan holde veldig lenge.


Materialene er nok spesielt utvalgt mht holdbarhet, og det er drevet jevnlig vedlikehold i 7år. Nytt treverk : Treverket skal være rent, fast og tørt. Eventuelle rester ev impregneringsvæske spyler du av med vann sammen med bruk av en stiv børste.


Impregnert treverk levetid

La gulvet tørke noen dager før behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg