fredag 8. april 2016

Hardfør prydgress

Hardfør prydgress

Stelletips prydgress. Settes prydgress i potte må du passe på at potten har hull for å sikre god drenering. Prydgress er lettstelte planter som trives godt i vanlig jord. Det er litt vanskelig å få dem til å overvintre ute i krukker, som regel. Gi den litt gjødsel gjennom sommersesongen slik at den beholder sin prydverdi.


Høyreiste, grasiøse gress som svaier i vinden eller stikkete, sølvfagede tuer – gress må med. Mulighetene er uendelige. Hagerørkvein, stormarikåpe og storkenebb i skjønn forening Når man snakker om prydgress medregnes både gress, starr og siv. Fra å være en litt sær interesse for feinschmeckere, vil åra som kommer gi dem en plass i første rekke blant hageplanter. Prydgressene er planter som fungerer arkitektonisk (les:blir lagt merke til) hele sesongen.


De fleste stauder er anonyme utenom blomstringstida. Tilogmed om vinteren er mange prydgress fine. De første variantene av prydgress som kommer på markedet om våren er robuste og hardføre, slik at de tåler den nordiske forsommeren godt. De flerårige gressene kan deles på våren når de blir store nok, slik at du får flere vakre prydgress i hagen. En hardfør , flerårig, prydgress sort som passer i sol og halvskygge.


Samle frø av de ettårige gressene på høsten, så er du selvforsynt med prydgress fremover eller fgi frøene bort i små hagegaver. Blir litt flatt i regn, men reiser seg igjen. Hakonechloa Macra ‘Aureola’. An ornamental grass variety that fits in sun and semi shade.


Er super som bunndekker både i krukker og. Bambus er en eksotisk plante som i de siste tiårene har blitt et vanlig innslag også i norske hager og anlegg. It’s super as ground covers in containers and in beddng. BAMBUS OG PRYDGRESS.


Hardfør prydgress

Den er vakker og vintergrønn og har med sin myke form stor prydverdi. Bambus kan plantes enkeltvis, to eller flere i sammen og den er også kjempeflott til hekk. Veldig mange brenner for plantegruppen Stauder.


Tar du godt vare på dem vil du ha glede av blomstene i lang tid fremover, Hageland har gode råd og tips! Det er heller ikke noe i veien for å plante prydgress samme med trær og busker, ettersom det finnes gressarter som trives godt i slik skygg. Du kan utnytte høyde til dramatisk effekt, eller la slanke blad stå i kontrast til fyldige blader fra andre planter.


Prikken over i’n: ­ Prydgress. Vil du gjøre bedet litt tøffere? Kompletter med noen planter prydgress , Festuca glauca.


I dette bedet passer det best om den ikke får blomstre, klipp derfor bort blomsterstenglene tidlig på forsommeren. Noen arter er mer vare for fukt, som for eksempel Miscanthus, og bør derfor klippes ned sent på våren. Unntaket er Carex muskingumensis, palmestarr. Det har en frisk farge og er tett og frodig uten å ta overhånd.


Men for at de skal komme til sin fulle rett må de beskjæres tidlig! Vokser i klumper, og selvsår seg moderat. Og så er den temmelig hardfør , noe som desverre ikke er tilfelllet med mange prydgress. Palmestarr har små krav, men vil gjerne ha fuktighet og litt sol.


Tidlig på våren, gjerne allerede i april, lyser gullbuskene opp i hagene når ingen ting annet blomstrer. Finnes flere sorter, praktgullbusk er mest vanlig i salg. Den blomstrer på sensommeren og tåler både sol og lett skygge. De små blomstene sitter samlet i lange, smale aks og er populær blant bier og sommerfugler.


All nedklipping av flerårig gress skal skje på våren etter at frosten er over. Forsythia intermedia ‘Nana’ E er hardfør til H6. New York ligger i sone men jeg har plantet for sone for å være sikker de er ekstra hardføre og tåler vintrene.


Det mest positive med prydgress er nok at det tilfører interesse senhøstes og langt ut forbi den første frosten med frøhoder og strå som skimrer. Jeg er spesielt glad i Royal Empress Tree (Paulownia elongata) som jeg gjerne skulle sett i min norske hage.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg