fredag 8. juli 2016

Roy jacobsen de usynlige

Roy jacobsen de usynlige

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog!


Roy jacobsen de usynlige

Han er oversatt til språk, er flere ganger nominert til den internasjonale IMPAC-prisen og til Nordisk Råds Litteraturpris. I DE USYNLIGE skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Roy Jacobsens griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side.


Ingrid vokser opp på en øy. Havet er hennes eventyr. Etter denne romanen er ikke de små menneskene lenger usynlige. Kystbefolkningen har fått et nytt monument.


Roy jacobsen de usynlige

Hvitt hav, noe mer konkret forankret i samtiden ved krigsslutt. Den lille roman om øen, som man ikke kan se fra fastlandet, men hvorfra man kan se fastlandet, er et lille stilfærdigt mesterværk. Originally published by Torben Wendelboe, Litteratursiden. En roman det ikke skrives så mange av lenger kanskje.


De usynlige er absolutt verdt å lese. En hyllest til folket på øyene langs den barske norskekysten, til de som ikke lenger er. Også tematikken er noe av den samme. Han har vært medlem av Kringkastingsrådet, og er medlem av Det norske akademi for sprog og litteratur. Men han er også en utmerket stilist, som gjør dette til noe langt mer spennende enn den tradisjonelle slitersagaen.


Det er nesten slik at leseren blir involvert i det som skjer. Dette tror jeg er den beste romanene jeg har lest av forfatteren. Bakenfor slitet skjønner man at det er en kjærlighetserklæring til landsdelen, til øya og til menneskene. Det er mye som var enkelt i Seierherrene, som ikke er enkelt her. De voksne bukker under.


Denne åpner opp selv om den er pompøs enkelte steder, det er en sterk historie som utfolder seg. Jeg er uenig i måten Ellefsen leser romanen på: Jacobsen unngår den naive historiske. Ble så nysgjerrig på Barrøya og bloggen din der er en stor glede å se disse vakre bilder og du skriver så en føler en er der. TAKK fra søring som har skikkelig drittvintervær siste måned.


Nå får karakterene hans liv på Hålogaland Teater. Den kritikerroste romanen fikk glitrende kritikker da den kom ut i. En dag må hun lære enda mer. Her skrev han om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden.


Med DE USYNLIGE er han tilbake i samme miljø som er skildret i første del av SEIERHERRENE, og som han selv har kjent hele livet. Setningen over er et eksempel på det motsatte – kunstig og krøkkete. Skickas inom 1-vardagar. Boken har st läsarrecensioner.


Jenssen på Litteraturhuset. Jeg var på dette tidspunktet allerede godt i gang med boka, men altså ikke helt ferdig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg