tirsdag 13. juni 2017

Male ute om våren

Search What Is A Ute. Marine, Protective and Powder Coatings. Tips og råd til hvordan du går frem når du skal male eller beise ute.


Er du i tvil om treverket er tørt nok til å beises eller oljes, bør du bruke en fuktmåler som gir en god indikasjon på treverkets fuktforhold. Når kan man male utendørs? Det ideelle maleværet er grader og overskyet, men det går helt fint å male eller beise i både varmere og kjøligere temperaturer.

Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart. Ble ikke noe særlig finnsih, men etter strøk nr på våren ser det helt fint ut. Det jeg malte på dagti i noen få minus, tørket og så helt OK ut. Det fikk også strøk nr på våren. Med fasadebeskyttelse kan du male året rundt.


I dag finnes det løsninger som lar deg male utendørs, selv om været ikke ble som du hadde tenkt. Ved å henge et værdeksel på langsiden og enden av huset, får du en tett beskyttelse mot vind og vær. Komplett med varmevifte inne i presenningen for å få et varmt og tørt målmiljø.

Her får du råd og tips som er gode å ta med på veien hvis du planlegger å male eller beise huset denne våren. Du kan altså trygt male huset, selv om været er utstabilt og prognonsene ikke lover opphold hele dagen. Du behøver heller ikke å være urolig for om det skal komme en skur allerede etter noen timer etter du har lagt fra deg penselen. Dugg på en nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt. Kledning og annet treverk ute tørker om våren og sommeren, og fuktes opp om høsten og vinteren.


Med fuktbevegelsene sveller og krymper treverket. Hvis du har malt fasaden i fuktig tilstand kan det senere oppstå såkalte tørkesprekker, der umalt treverk kommer frem som lyse striper mellom kledningsbordene. Ligg i forkant - eller i etterkant av solen, slik at malingen ikke blærer, er rådet fra Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.


Blærer er skjemmende, og eneste måten å få dem bort på, er å pusse dem bort og male over igjen. Men om du får noen dager med mildvær hvor temperaturen er over grader en stor del av dagen, så kan det la seg gjøre å male utendørs. Om temperaturen er under grader hele døgnet på vinteren, så bør du ikke male utendørs. Men det må være tørt vær, og man må ha akseptabel temperatur i hele tørketiden til malingen.


Trenger du noen ideer til hva dere kan finne på ute om våren ? Vi har laget en liste med over våraktiviteter som er fine for barn å gjøre ute i all slags vær. Om våren eksploderer naturen. Her har vi samlet noen spennende naturfagaktiviteter.


Vær med på å observere vårtegn fra sør til nord!

Male på forskjellig underlag, å med forskjellige ting! Modelkit perle, lage enkle smykker Danse, synge Gå på tur og oppdage forskjellige ting På våren er det jo fint å plante litt La dem være med å lage mat Utrolig hva man kan lage med stein, kvister, bla blomster å andre ting man kan finne ute ! Dunete gåsunger på Selja er et annet typisk vårtegn. Selja blomstrer tidlig på våren , med hann- og hunnrakler på adskilte trær. De gule, lodne hannraklene kalles ofte for gåsunger. Hvorfor skal vi ikke male sent om kvelden?


Men når solen går ned kommer duggen, og den lager skjolder akkurat som regndråper. Kjølig – Hva med temperaturen. Det er jo fristende, smiler Nilsson. Skjer det noe med malingen nå som det kanskje bare er ti grader ute ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg