mandag 19. oktober 2015

Male ute når det er kaldt

Search What Is A Ute. Inne i treverket skal det ikke være fukt, men med et vanntynnet produkt er det ikke helt krise om overflaten ikke er knusktørr når du begynner. Malingen inneholder jo vann i seg selv, og er det kommet litt dugg på flaten på formiddagen, kan du fint male over det , dersom det er tørt innenfor, sier Holmen. Vasking av husveggene kan man helt fint gjøre nå , så fremst det ikke er nattefrost.


Det er nok kanskje litt for kaldt nå. Så lenge det ikke er for kaldt eller regner øser ne er egentlig.

Men det er også mulig å male selv i september og oktober hvis det er tørt og. Sluttet når malingen og kosten frøys og stivnet. Ble ikke noe særlig finnsih, men etter strøk nr på våren ser det helt fint ut. Det jeg malte på dagti i noen få minus, tørket og så helt OK ut. Det fikk også strøk nr på våren.


Dugg på nymalt vegg gjør malingen matt, og dette får du ikke bort med mindre du maler over på nytt. Når det er store temperaturforskjeller mellom dag og natt, blir det dugg ute. Det kan derfor lønne seg å male på formiddagen, slik at malingen rekker å tørke før kvelden kommer.

Vis mer – Da har det vært kaldt ute lenge, og man har fyra inne lenge. På den varmeste perioden på sommeren er det derfor morgen og kveld som er mest egnet, forteller malingseksperten. Høy luftfuktighet eller tåke er ikke gunstig når en skal male. Alle ekspertene er enige om at det er helt essensielt å være oppdatert på værmeldingen dersom du skal male eller beise utendørs nå. Værmeldingen bør sjekkes både med tanke på temperatur og fuktighet.


De nye og moderne vanntynnede malingene skal ikke brukes når det er kaldere enn pluss fem grader ute. Spørsmålet er om jeg skal beise det nå (tiltross for minusgrader), så snart det blir plussgrader (sikkert rett før jul så det blir sørpe overalt), eller om det bør vente til det blir 7-pluss (sikkert i mars en gang). Hvorfor skal vi ikke male sent om kvelden?


Men når solen går ned kommer duggen, og den lager skjolder akkurat som regndråper. Kjølig – Hva med temperaturen. Skjer det noe med malingen nå som det kanskje bare er ti grader ute ? Når du skal male huset om vinteren, er det viktig å huske på at du ikke vil få et akseptabelt resultat i lave temperaturer. Her får du guiding til når og hvordan du bør gå fram for å male huset.


Om temperaturen er under grader hele døgnet på vinteren, så bør du ikke male utendørs. Mal panel når det er kaldt ute. Ifølge malermester Terje Ringdal blir resultatet av panelmaling best om temperaturen er lav.


Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag, forklarer Ringdal.

Hvor kaldt kan det være når man skal male et møbel. Er det dumt når det. Sett på varme og les på malingsboksen. Hvis det blir så kaldt at det slår seg inne (!) så må dere i hvertfall prøve å male tidligst mulig på dagen slik at malingen er tørrest mulig før det evt.


Men alt dette spørs selvsagt på hvilken maling dere velger, noen malinger er jo tørre på veldig kort tid. Brrrr - kaldt ute , så leker Morten seg. Kanskje eneste gangen du hører stemmen min, på noe jeg lager ? Sangen Kaldt ute og varmt inne – en vintersang om vennskap er laget spesielt for Julehjulet og handler om vennskap og om å ta vare på hverandre. Vi håper dere vil bruke sangen gjennom hele adventstida. Sangen finnes både med og uten vokal, slik at kompet kan brukes når dere skal synge sangen, for eksempel på en juleavslutning.


Mal om vinteren Innvendig treverk bør males om vinteren, fordi det da er tørrest og treverket har trukket seg sammen. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske risikoen for krympesprekker. Gjennomsnittlige mosjonister kan droppe de knallharde intervallene når temperaturen faller under minus, men jeg vil understreke at det ikke er farlig å trene når det er kaldt. I Norge har vi en kort sommer og det er umulig å styre all behanding- og vedlikeholdsaktivitet til de hektiske sommermånedene. Sommerne kan være vekslende i været og kanskje du ikke har anledning til å beise.


Mange har treverk som trenger behandling, men lurer på om det er for seint på høsten?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg