mandag 1. august 2016

Ncs koder

Disse kalles elementærfarger. Alle som er opptatt av trivsel i hjemmet vet hvor viktig det er å velge de riktige fargene. Finn riktig farge og maling her.


Farger uten innhold av kulørte farger betegnes med N etter de fire første sifrene. En S foran koden viser at koden gjelder systemets versjon 2. Koder med og uten S samsvarer ikke.

NCS påstås av instituttet å være naturlig i den forstand at det svarer til den måten øyet oppfatter farger og fargenyanser. NCS-koder som verktøy. Farger som har lik sorthet og kulørstyrke, men ulike kulører fungerer ofte veldig fint sammen, og er en safe måte å velge sette sammen ulike farger på. Altså første ledd i koden er lik, mens andre ledd kan varieres. NCS Navigator tar färgsättning till en ny nivå i design- och arkitekturprojekt.


Med Navigator Premium hittar du närmast matchande RGB eller CMYK-värden för din färgpalett. Variablene i NCS bygger helt på visuelle observerbare egenskaper hos farger. NCS kan også illustreres grafisk i en geometrisk modell, se under.


NCS Edition Alle fargeprøver i NCS edition har en S foran fargebetegnelsen.

Med RAL menes vanligvis RAL Classic, der fargene betegnes med et firesifret nummer. NCS fargesystem er det mest brukte i Europa og er også det Gjøco AS bruker. Det er helt nødvendig å ha et nøyaktig system som beskriver fargen entydig. Ber du en skoleklasse fargelegge en kjole rø vil de helt sikkert bli fargelagt i mange forskjellige rødfarger. Dette ser du på noen NCS koder - om det står en S foran resten av tallrekka.


S-en står for Second Edition, forklarer Tale Henningsen hos Akzo Nobel til bonytt. Men bortsett fra det har den ingen annen praktisk betydning. Men, advarer Owren, det er likevel viktig å få med om du skal male med en farge som har denne S-en i koden. Provernas koder anger vilken färg de har under standardiserade belysnings- och betraktningsförhållanden. Färgkoder används för att så specifikt som möjlig bestämma kulören på en målarfärg.


En av de mest använda standarderna är det internationella färgbetäckningssystemet NCS (Natural Color System). Sådan læses en NCS – farvekode NCS farvekoder fortæller hvordan vi opfatter farver og er derfor ikke mål for, hvor meget eller hvor lidt tonefarve, der kommes i en maling. NCS -farvekort, åbner som pdf.


Vi i Jotun utvikler spesialfarger tilpasset våre egne produkter. Først kommer to sifre for sorthet, deretter to sifre for fargestyre – resten opp til 1utgjør hvithet (men det skrives ikke). Da er det igjen hvithet. Mindre avvik kan forekomme i forhold til eksagte koder. Visning av farger på skjerm og utskrift gir kun en indikasjon.


Riktige farger må vurderes fra prøvebok.

Legg inn dine Ncs koder og navn og erfaringer med ulike farger, hvilke rom de er brukt på, underlag og lys tilgang. RAL benyttes i dag på mange områder, blant annet ved lakkering. RAL består av nummer som tilsammen identifiserer fargen.


Skal vi kommunisere om farger, trenger vi et språk som vi alle forstår likt - fra forbruker til fargehandler, fra designer til interiørarkitekt. Det er et smart uttenkt system som gjør det mulig å uttrykke enhver farge i form av tall og bokstaver. Fargene på skjem og trykte brosjyrer vil alltid avvike fra den reelle platefargen. Da blir det igjen til hvithet.


Hur gör du nu, när du inte har NCS färgkod eller NCS färgkarta med dig? För att snabba upp med att ta reda på vilken NCS färgkod färgen ska ha, fotografera objektet som har den färgen som du är intresserad av. Gå alltid nära fotoobjektet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg