torsdag 2. mai 2019

Kalkmaling på mur

Siden kalkmaling skal villstrykes med pensel, vil det ferdige uttrykket variere fra vegg til vegg og fra maler til maler. Jeg prøvde meg frem på en mindre brannmur her i huset før jeg satte i gang med den store i stua, og fant ut at jeg likte best å jobbe med lange strøk, som gir et rolig uttrykk. Kalkmaling er uorganisk, i motsetning til for eksempel akrylmaling.


Ved bruk av organiske malingstyper som lukker fukt inne i mur og puss, oppstår fare for avskalling og frostsprengning av murverket. Bruker man kalkmaling på en pusset kalkmur, får begge overflatene de samme egenskapene og fungerer godt sammen. Den tåler varme godt, og kan derfor brukes med hell på peiser og brannmurer, og det gjør ingen ting om det er struktur i underlaget.

Det som er viktig er at underlaget er likt. En sparklet gipsvegg eller en teglsteinsvegg med mur bør derfor grunnes med en vanntynnbar grunning før du går i gang. Sealeren, som beskytter mot vannsprut, gjør fargeuttrykket hakket mørkere.


Vinduer, hvor det er malt hva osv. Kanskje tåler muren en annen fargenyanse (f.eks balanse), eller så bør du kanskje holde deg til den eksisterende paletten. Jeg tenker at det å male muren er en veldig rask og enkel jobb, så man kan prøve og feile litt uten at det blir for mye styr.


Nå har nordmenn trykket de spesielle malingene med en helt særegen overflate til sitt bryst. Dødmatt og livlig er nemlig ikke lenger selvmotsigende! Trendekspertene har lenge varslet at en matt bølge er på vei, i alt fra bilindustri til mote og sminke.

Her har hun brukt Fresco i fargen Elephant Skin. Flott lys vegg malt med Fresco kalkmaling i fargen Bone på kjøkkenet til Pella Hedeby. Madeleine har malt denne flotte veggen med Fresco i fargen Elephant Skin. Med skjødesløse strøk på kryss og tvers kan veggen få en rått og spennende uttrykk som minner om mur og betong.


Det er ikke få interiørbloggere som har malt en vegg eller to med Potato Skin eller Cloudy Concrete. Jeg tenker derfor litt på å male muren , men ser ikke for meg hva som kan bli pent. Påføres et diffusjonstett middel som for eksempel organisk maling kan det oppstå store skader. Maling basert på kalk har de samme egenskapene som kalkmørtel.


Malingen er diffusjonsåpen og lar pusslaget under puste. Til kalkhvitting brukes lesket kalk forynnet med vann til malingkonsistens. Etter gammel tradisjon skulle kalkmelken være så tyntflytende at et lag strøket på tommelfingeren lot neglens halvmåne forbli synlig. I dag smitter ikke kalkfarge av.


Du kan kjøpe den ferdigblandet på boks, og du kan om du vil kjøpe pigmentert kalkpulver og blande med vann hjemme selv. Du stryker veggene to ganger, og ønsker du senere en blankere overflate, kan du bruke en etterbehandling som ikke synes, men som beskytter, råder Marie. Silikatmaling på fasader av mur og puss gir best resultat over tid! Mur og puss har vært et anerkjent og holdbart bygningsmateriale gjennom lang tid.


Ikke gå løs på veggen med flekkfjerningsmidler uten å ha rådført seg med en ekspert. Letteste måten å fjerne tagging på kalkmaling er å børste av øverste laget og kalke på nytt eller fjerne med et hurtig kjemisk middel. Vask og stell med fasaden jevnlig, ta vare på originalfarger og notér hva som er brukt av produkter tidligere.

Hvordan male tidligere behandlet pusset mur. Denne bruksanvisningen gjelder for tidligere behandlet pusset mur. Mur er et samlebegrep for mineralske underlag som f. Leca, Siporex, betongblokker og tegl. En mur malt med silikatmaling skal vedlikeholdes med samme type maling. Er du usikker på om det er brukt en silikatmaling, kan en enkel saltsyretest utføres.


Slike tester kan håndverkere eller enkelte fargehandlere hjelpe til me sier Nenad Zvanut i Flügger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg