mandag 26. desember 2016

Hardføre trær

Den romantiske hagestilen er supertrendy, og i denne hører naturligvis blomstrende busker med. Mange tenker automatisk roser når de tenker på blomstrende. Ja, det er en lyng, bare se på blomstene! Tenk deg et lite tre med tyttebærblomster, der har du Enkianthus campanulatus, Klokketrollyng.


Trærne i Bergen er tre meter høye, flerstammete og med.

Slik gropa nå framstår, vil det billigste være å fylle igjen, så plen og plante noen hardføre trær , inntil en privat utbygger betaler de sju mill. Det er ikke lett å ta livet av pioner. De er like seige som tistelen, like hardføre som gatestein og like fulle av livskraft som løvetannen!


Pioner lever lenge, de tåler streng kulde og intens varme. De har bare et livsviktig krav, de trenger en hvileperiode i vinterkulden hvert år. For en kjærlighetserklæring! Lave trær til hagen Trær og busker krever mye næring, ifølge Nygaard.


Vårt innholdsrike hagesenter ligger på Jessheim, kun minutter kjøring fra Oslo.

Vår spesialitet er hardføre busker og trær som vil vokse og trives i det klimaet. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner. Jeg har selv planer om å forsøke å få epletrær til å trives ca 8moh, i Oppland fylke.


De verste vintrene her kommer ned mot -35ºC. For å ha størst sjanse til å lykkes bør du få tak i sentblomstrende hardføre sorter som også er podet på hardføre grunnstammer som f. Draglands Planteskole - utvalgte, friske og hardføre hageplanter. Vi er en allsidig pryd- og nytteplanteskole som produserer og selger: ett- og flerårige urter, bærbusker, prydbusker, nåletrær, hage- og allè- trær , roser, hekkplanter, rhododendron, klatreplanter og et stort utvalg av stauder.


Trær med litt høyde, rammer på en måte inn husene. I tillegg gir trær rom for innsekts- og fugleliv. Trær er fine å leke i, og skaper variasjon og liv.


Nåletrær gir ikke samme fugleliv som lauvtrær. Bak hver plantesort har vi angitt et hardførhetstall, som skal hjelpe deg til å velge de plantene som høver i din hage. Landet er delt inn i åtte områder (soner) etter klimaet (H 1-8). Evergreen og ikke hardføre trær Cornus capitata Denne eviggrønne Dogwood er moderat hardfør, og er derfor også sterkt anbefalt å plante den i et skjermet område.


Vi har å gjøre her med en langsom dyrker som etter hvert vil vokse inn i et lite tre på ca m. Sliter du med å få plantene dine til å leve lenge?

Her er en oversikt over lettstelte grønne planter for deg uten grønne fingre. Sitrusplanter er planter som er for lite hardføre til å klare seg i en norsk hage, de må i så fall stå i vinterhagen store deler av året. Klimasonene gjelder som sagt bare for flerårige planter som busker, trær og stauder – kjøper du sommerblomster trenger du ikke å tenke på H-sone.


Hjultre er ikke vanlig i norske hager, men ønsker du et eksotisk og vintergrønt innslag kan kanskje dette være noe. Hjultre har en buskaktig voksemåte, men kan også formes til et lite tre. Når du velger voksested bør du tenke på at hjultre trives best i lett skygge.


Lyse, fine blad tidlig om våren. Kobberfarget høstfarge. Brukes i skogholt, som tuntre og klippte hekker. De kan gi verdifull mat til både oss og hagens fugler og dyr. Barken på stammene kan være både dekorativ, fargerik og iøynefallende.


Treets holdning og grenenes shiluetter er dekorative. Trær tilfører høyde til hagen og binder hage og hus sammen. Noen arter har hunn- og hannkongler på separate trær.


Furu, gran, einer og barlind er de vanligste, og de eneste naturlige bartrærne i Norge, de to sistnevnte også i hele Skandinavia inklusive Danmark. I Storbritannia vokser alle unntatt gran naturlig. De er hardføre og var tidlige til å etablere seg etter istiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg